uppstuds.blogg.se

Skånederbyt var en uppvisning i försvarsspel

Kategori: Handboll

Skånederbyt mellan H65 Höör och Lugi var rejält uppsnackat på förhand och jag tycker nog att derbyt levde upp till förväntningarna. Det var långt ifrån ett målfyrverkeri (när är det målfyrverkeri när Lugi spelar?!) men däremot var det två lag som spelade riktigt bra försvarsspel. Lugi vann till slut med 22-19.

Det finns inget lag i SHE som spelar lika bra försvar som Lugi men H65 var inte långt ifrån i den här matchen. Det intressanta är att såväl Dragan Brljevics Lugi som Ola Månssons H65 spelar rätt olikt, åtminstone i grunden. H65 har ett mer klassiskt 6-0-försvar även om man testat offensivt försvar en del under säsongen (och även i den här matchen). Lugi spelar otroligt offensivt och stör sina motståndare innan de ens kommit nära mål. De båda lagen har dock gemensamt att de spelade väldigt aggressivt, framförallt i den andra halvleken.

Matchen i övrigt då? Lugi var i förarsätet från start. Nyligen landslagsuttagna Ebba Engdahl var stekhet och av Lugis sex första mål gjorde mittnian tre själv och spelade fram till etta. Mer om Engdahl senare...

Lugi hade 10-4 men H65 spelade upp sig i försvaret vilket gjorde att man fick till en del kontringsmål och därmed knappade in. Därför var ställningen 11-9 till Lugi i paus. En annan anledning till att H65 närmade sig var inhoppande Jannike Wiberg som imponerade mellan stolparna.

Cassandra Tollbring har varit en av seriens bästa spelare så här långt under säsongen men Lugi hade bra koll på skytteligaledaren och tillät henne endast att göra två mål per halvlek. Det var så klart en stor anledning till varför Lugi vann till slut. Om Tollbring hade haft bättre utdelning hade H65 kunnat vinna matchen.

Den andra halvleken var jämnare än den första, mycket tack vare att H65 fortsatte att spela riktigt bra bakåt. Det räckte dock inte hela vägen och när Ebba Engdahl satte 20-17 i tomt mål efter drygt 55 minuter kändes det avgjort.

Engdahl är för övrigt riktigt bra just nu och verkar ha fått ännu mer självförtroende efter att ha blivit uttagen i det nybildade ligalandslaget. Åtta mål gjorde hon i matchen. Hon har egentligen allt: bra spelförståelse, bra skott, bra blick för spelet, stor och stark och dessutom en mycket bra försvarsspelare som kan spela på olika positioner. Eftersom Jenny Carlson fortfarande letar efter formen (men blir bättre och bättre) är Engdahl extra viktig för Lugi.

H65 då? De förlorade mot Lugi men det är Sveriges bästa lag just nu. H65 är bättre än Skuru och kan säkert knipa tredjeplatsen i tabellen. Logiskt sett borde man definitivt göra det eftersom man faktiskt är det tredje bästa laget i serien. Ola Månsson har verkligen fått ihop ett starkt lagbygge som kommer att vara ännu bättre nästa år.

Nu tror jag att Lugi vinner serien. Man har kvar att möta: Team Eslöv (borta), VästeråsIrsta (borta) och Skara hemma. Västerås blir nog den tuffaste nöten att knäcka men jag tror man grejar det.