uppstuds.blogg.se

Leo Larsson

Kategori: Reportage

Över en lunch i Kristianstad Arena hade jag en pratstund med en av de bästa målvakterna i Elitserien just nu. En väldigt ödmjuk och öppen Leo berättade bland annat om hur tankarna går inför återkomsten till Ystad på onsdag, varför Kristianstad är så bra i år och hur mycket fansen egentligen betyder för honom och laget.  

 

Ni möter Ystads IF på onsdag, en speciell match för dig så klart?

- Ja, absolut. Det är en av de matcherna man ser mest fram emot. Det ska bli jäkligt kul att komma tillbaka till Ystad där jag har haft min handbollskarriär sedan jag var liten. Och självklart ska det bli kul att möta kompisar, att få mätas mot varandra.

Har det varit mycket snack nu innan med gamla lagkamrater? 

- Tvärtom, det blir mer att man inte pratar lika mycket. De vill kanske vinna extra mycket mot Kristianstad eftersom jag är här. Men det är inget hat för att jag gick över till Kristianstad utan mer glimten i ögat att sätta varandra på plats, det är härligt. 

Du vill vinna den här matchen mer än någon annan match hittills under säsongen?

- Ja, det är klart. Jag har ingen negativ känsla mot Ystad utan det är mer att jag vill göra bra ifrån mig i Ystad.

Det kommer sitta en hel del släkt och vänner på läktaren?

- Ja, så blir det. Och mycket folk som följt mig sedan jag var liten. Jag vill göra bra match för dem också. Jag tror också att det kommer mycket folk från Kristianstad och då gäller det att ge tillbaka. Hjälper de oss måste vi kunna hjälpa dem med poäng och så. 

Ni mötte Ystad borta andra matchen för säsongen och fick stryk. Stod du eller Beutler då?

- Det var mest Beutler, jag var inne lite. Vi gjorde en dålig match i premiären mot Lugi och spelet var krystat mot Ystad. Sen slog vi dem hemma vilket gjorde att vi fick lite rättvisa igen. Vi hoppas på att vända den negativa trenden i sporthallen och vi vill framförallt göra en bra match efter förlusten senast mot Redbergslid. Alla var väldigt missnöjda med matchen och vi kände direkt efter att vi har så mycket mer att ge. Vi har tuggat taggtråd hela veckan så de ska bli gött med match.

Ystad har haft det tufft sedan återstarten, hur ser du på motståndet?

- De har kämpat lite efter uppehållet för att hitta rätt i sitt spel. De spelade inte mycket träningsmatcher, jag vet inte om det är avgörande. Men de har ett bra lag och det blir en tuff match.

Vad blir nyckeln på onsdag?

- Vi måste få stopp på Lukas Nilsson som är deras i särklass största hot. Lukas är en väldigt stor talang men han är redan en duktig Elitseriespelare trots att han bara är 18 år. Försvarsspelet som helhet är alltid avgörande, lyckas vi få till ett bra försvarsspel kommer vi att kunna kontra och trötta ut dem i det långa loppet. 

När det gäller Lukas fick ni ju bra stopp på honom i Kristianstad.

- Han gör 13-14 mål om man inte är på honom och då blir det svårt att vinna så vi måste bromsa ner hans antal mål.

Målvaktsmatchen blir en utmaning också.

- Ja, verkligen. Anders har varit fantastisk i Ystad. Det blir en match i matchen som man gärna vill vinna. Det blir en svår nöt att knäcka att hålla nere Anders procent. 

Förra matchen startade Magnus Dahl, vem startar nu?

- Det är inte klart än, det får vi reda på matchdagen men det är bra för då håller man sig laddad. Vi har ett stundande slutspel också och då behöver vi båda vara igång.

Mot Redbergslid förlorade ni första matchen på ett bra tag. Då behövs det någon som lyfter stämningen. Vem är stämningshöjaren i IFK?

- Johannes Larsson bidrar mycket med det, det är en härlig kille som skapar mycket leende och skratt. 

Och största vinnarskallen?

- Johan Jepson utan tvekan. Det är en fröjd att ha honom i sitt lag. Hans inställning är helt sjuk, han hade kunnat springa in i världens största människa och antagligen vunnit den duellen.

Trots förlusten senast leder ni Elitserien rätt överlägset. Varför är IFK så bra i år?

- Det är många faktorer bakom det men ödmjukheten den största. Vi tänker inte på hur många matcher vi vunnit i rad. Alla är jäkligt hungriga. Det kanske var nyttigt att förlora en match nu också och få ännu mer tändvätska och träna ännu hårdare. Och så har vi många som kan gå in om någon har en dålig dag. Vi har ett kompetent ledarteam som får oss väl förberedda inför varje match.

I matchen mot Lugi närmade de sig, men ni bet ifrån och tog er ur det. Ni vacklar inte under press?

- Det har varit så i många matcher. Vi har spelat sämre och sedan ändå lyckats ta oss ur det. Det är många som tar ansvar och där är Stenbäcken en frontfigur. Han har ett enormt lugn och står upp och leder laget när det blåser orkan. I vissa lag flyr man när det blir jämnt, här är det många som gillar känslan att få bli matchvinnare. 

Tar IFK SM-guld i år?

- Vår ödmjukhet som jag nämnde tidigare gör att jag tror på oss. Allt kan hända i en SM-final och vi har många matcher vi ska vinna innan dess men det är inget att hymla med att det är vårt mål. 

Om vi backar bandet lite, varför blev det handboll för dig?

- Jag spelade i IFK Ystad men spelade mycket fotboll också när jag var yngre. Det stod mellan fotboll och handboll men vi fick ett bra lag i handbollen och tog SM-guld som A-pojkar. Efter det ville IFK Ystad kontraktera vissa av spelarna och jag fick vara med på den resan och bli uppflyttad till A-laget. Det var väldigt kul att folk trodde på mig och då insåg jag att det var det jag ville satsa på.

Hur gammal var du när du kom upp i A-truppen?

- Jag var 16-17. IFK Ystad åkte ur Elitserien och då fick jag chansen att bli andremålvakt bakom Espen Christensen. IFK Ystad var ju hans första klubb i Sverige. Vi stod där i två år tillsammans och gick upp till Elitserien första året och sedan hade vi ett år tillsammans där.

Har du alltid varit målvakt?

- Ja, det har jag. I alla fall i grunden. Men jag har fått prova på att spela ute. I vår årskull hade vi två lag och ibland behövde det andra laget folk och då fick jag spela vänsternia och mittsexa. Det var nyttigt att få prova på tror jag. Jag kan rekommendera alla unga som spelar handboll att inte fästa sig vid en position för tidigt. 

Rätta mig om jag har fel men du är kanske mest känd för ditt utkast. Håller du med?

- Ja, men det kan jag göra. Det är både positivt och negativt, det hade varit kul att få vara känd som den duktige målvakten också. Men det går väl hand i hand med mitt handbollstänk också, jag gillar snabb handboll. Kan jag göra en räddning och sedan belöna mitt lag med ett snabbt mål i form av kontring så är jag jättenöjd. Det blir jobbigt för motståndare att veta att det smäller om man missar mot oss. Det blir fysiskt jobbigt för motståndarlaget att man måste springa hem hela tiden och bara positivt för oss att få enkelt mål. Jag tror handbollen går ditåt och då måste vi målvakter bidra.

Varför har utkastet blivit din grej?

- Det är olika faktorer som gjort det, i IFK Ystad var det mycket snabbt spel. Tränarna var på en hela tiden att man skulle ut med bollen snabbt oavsett om det var räddning eller mål. Sedan spelade jag med Zacke i landslaget och han är en otrolig kontringsspelare. Jag kunde kasta ut bollen nästan var som helst på planen och han fångade den. Han skällde nästan på mig om jag inte kastade, även om han hade fyra spelare runt sig. 

IFK:s spel är väldigt annorlunda i år jämfört med tidigare år. Det har väl du en stor del i?

- Vi som lag är väldigt förberett på att springa mycket. Vi har spelare som är byggda för snabb handboll. Explosiva som Markus och Cederholm som är vindsnabba, inte bara i förstafas utan även i spelet. Sedan har vi Stenbäcken och O'Suillivan med spelsinne utöver det vanliga. Det vill man utnyttja så klart. Vi orkar springa mycket men är samtidigt tunga muskulärt.

En bra mix alltså?

- Ja, det tycker jag. Om vi har ett snabbt lag men en långsam målvakt så fungerar ju inte det spelet så det är upp till mig att ge bollen till dem när de löper. Det finns ett tänk från Jesper och Ola på hur vi ska spela.

Vad gör du vid sidan av handbollen?

- Det blir väldigt mycket handboll, det måste jag erkänna. Vi tränar två gånger om dagen för det mesta så det går mycket tid åt återhämtning. Men jag jobbar lite vid sidan av, mina föräldrar har ett företag utanför Skurup där de säljer grus och sten. Jag försöker lära mig så mycket som möjligt på distans och sköter lite marknadsföring. Men det är inte många timmar i veckan.

Trivs du bra med det?

- Ja, det är jättekul. Det är min far som startat det så det blir mitt kall efter handbollen att jobba där. Då vill jag snappa upp så mycket som möjligt nu. 

Bor du kvar i Ystad?

- Nej, jag bor här i Kristianstad. Det är mycket träning och blir problematiskt att pendla fram och tillbaka varje dag. Även om jag tycker om att köra bil så sliter det mentalt och fysiskt.

Flyttade du till Kristianstad direkt efter klubbytet?

- Ja, så blev det. Jag är en lagmänniska och vill gärna umgås med grabbarna vid sidan om och inte vara den som måste sticka hem när man ska ut och käka. Vi har väldigt trevligt ihop, mycket luncher och många äter tillsammans på kvällar och så. 

Vad har du för mål med handbollen?

- Jag vill bli så bra jag kan bli och ska satsa fullt ut på detta. Kristianstads ambitioner är att ha spelare som vill mer än "bara" Elitserien. Ja, jag vill prova utomlands men jag vet också att jag inte är mogen just nu. Jag har ett par steg till jag måste ta i Kristianstad och Elitserien innan det kan bli dags för det. 

Hur långt kontrakt har du?

- 1+1. Detta året och sedan har vi möjlighet att säga upp det. Vi har snackat så vi får se vad det blir. Jag är jättegärna kvar och Jesper hjälper mig jättemycket i min utveckling. Det är en stor fördel att ha honom på bänken. 

Hur gick det till när blev IFK?

- Kontraktet med Ystad gick ut men jag förde diskussioner med YIF och andra skånska klubbar. Sedan vet man om att det är ett delmål för många spelare att spela i Kristianstad, det är så många förutsättningar som är jättebra här. När Kristianstad ringer funderar man inte mycket utan man vill vara med på resan. Man vill mer hela tiden, kraven är höga på oss men det är bra för man blir aldrig nöjd här. SM-guld är inget mål utan det är ett delmål. Det smittar av sig på spelarna också. 

Hur var reaktionerna när du skrev på?

- De flesta tyckte det var tråkigt men de gratulerade så klart också och förstod min situation. Här kunde jag ta nästa steg i min utveckling. Vi hade en taskig säsong i Ystad förra året också och det var tufft. Ibland kan det vara bra med en nytändning. Jag var där i fem säsonger och då kan det vara dags att prova något annat. 

Vad finns det för skillnader mellan klubbarna?

 - Det är lite andra förutsättningar i Kristianstad, vi tränar mer. Det är inget negativt om Ystad utan snarare positivt om Kristianstad. Jag tycker också att arrangemangsmässigt och matchmässigt har man kommit längre här. Mer publik, bättre underhållning och högre krav på alla. Vi har fått klara direktiv vad som gäller, är man kass får man inte spela. Så enkelt är det, det är Ola och Jesper som bestämmer. Det är inte en belastning utan bra att få krav på sig.

Hur mycket betyder inramningen här?

- Hela laget höjer sig många procent. Jag vet inte om det räcker med 15 %. Jämfört med att springa in i typ Halmstad där det är knäpptyst, där får man prata igång laget för att få tändning. I Kristianstad brinner det i alla ögon under inspringet. Man vill spela bra för sig själv och laget men framförallt vill man ge publiken ett tack för att de kommer hit.

Det måste vara häftigt när de skriker ens namn?

- Det blir en jäkla kick så klart. Träningarna går lite lättare. När fysen är så tung att man nästan gråter får man tänka att det kommer vara värt det. 

När man är van att spela i Kristianstad Arena och tändningen kommer gratis, blir man bortskämd sedan när man kommer till "tysta" arenor?

- Nej, det skulle jag inte säga. Man ser det som en utmaning istället. Man tröttnar aldrig på att spela här i Kristianstad, man tycker inte att det borde vara så som vi har det utan man blir glad varje gång istället. Vi har mycket supportar med oss på många bortamatcher också, i Malmö till exempel hade vi flera bussar med oss och då får man ändå den glädjen.

Kallar du dig själv Ystad-påg?

- Ja, det gör jag. Jag bodde där i nästan 15 år, även om jag är född i Skurup.

Har du någon av Ystad-klubbarna varmare om hjärtat?

- Nej, båda klubbarna har hjälpt mig mycket i min utveckling. Båda är lika för mig.

Vad lärde du dig av att vara andremålvakt i YIF?

- Jag har varit andremålvakt mest i min karriär och haft många kollegor. Det har varit lärorikt att träffa många olika personligheter och målvaktsstilar. Jag försöker "ta russinen" av varje målvakt som jag spelar med. 

Vem är den bäste målvakten du spelat med?

- Det är svårt att säga. Beutler och Ohlander är de mest erfarna men även Magnus Dahl är riktigt duktig. Det är nog de tre. Magnus är på väg att bli en världsmålvakt och de andra två har uträttat hur mycket som helst. Det är en ynnest att ha så många duktiga kollegor.

Du har inte ens varit i Kristianstad i ett år och du är inne på din tredje målvaktskollega?

- Jag är inne på min sjätte! Beutler, Ohlander, Dahl, Jesper Larsson, Landin var med mot Lugi och Linus som var med i Grekland. Det har blivit några stycken. 

Hur ser du på det?

- Det är inget man kan förbereda sig på. Det var jättetråkigt med Beutler, jag lider med honom och förstår klubben. Jag kom till IFK mycket pga Beutler också. Han är otroligt erfaren, en världsmålvakt och jag såg fram emot att få lära mig mycket av honom. Samtidigt fick jag mer speltid när han lämnade och fick chansen att visa mig för Ola och Jesper på ett annat sätt. 

Då får vi se vad du får för kollega till nästa säsong?

- Klubben har skött det fantastiskt bra, det är inte lätt att hitta målvakter så snabbt. Att först få in Ohlander och sedan Magnus Dahl som är väldigt bra och lätt att samarbeta med. Som lagspelare tycker jag det är väldigt viktigt att man hittar en målvakt som man kan samarbeta med. Vi vill bli ett team. Jag är jättenöjd med att man hittat lättsamarbetade målvakter.

Följer du Elitserien mycket i övrigt?

- Absolut, utbildningsmässigt för att vara förberedd men även för att det är kul. 

Det är mest dramatik kring slutspelet, vem tar sista platsen tror du?

- Malmö har varit otroligt starka. De har ett helt annat lag nu med Lönn och Linus Persson tillbaka. De kan vara starka kandidater till att gå långt i ett slutspel och de förtjänar att vara med där. Det blir tufft om de andra platserna, Sävehof och Hammarby har okej lag och Drott är med och nosar. Hammarby hade varit kul att ha med för de har fantastisk publik i Stockholm. 

Vad har du för förebilder?

- Tomas Svensson är en målvakt jag har tittat mycket på. Han är en stor inspirationskälla, inte bara som målvakt utan som person och hur han ställer sig till sin idrott. Jag har haft förmånen att jobba med honom på träningsläger. Han är största förebilden men det finns många som hjälpt mig på vägen. Jesper är jätteviktig nu, en sorts mentor. Claes Hellgren har jag jobbat lite med några år och det var väldigt lärorikt. 

/Ola