uppstuds.blogg.se

Svensk uppvisning i åttondelen

Kategori: Handboll

Sverige fortsätter att imponera i VM. Vitryssland besegrades med 22-41 efter en riktigt bra insats av Sverige.
Jag kan inte minnas senast jag såg Sverige vara så här starkt offensivt sett. Framförallt är det kontringsspelet och det kvicka och rörliga anfallsspelet som imponerar och det har det gjort hela mästerskapet.

De senaste mästerskapen har Sverige varit riktigt bra bakåt men haft problem i anfallsspelet. Försvarsspelet har visserligen inte varit dåligt i det här mästerskapet, tvärtom. Men det stora utropstecknet är deras anfall, med spelare som Jim Gottfridsson och Albin Lagergren i uppspelsfasen och Jerry Tollbring och Niclas Ekberg/Mattias Zachrisson på kanterna är det inte så konstigt att det ser så bra ut, men ändå. Framförallt är det kul att se att Sverige fortsätter att trycka på även när de leder stort.

Nu väntar Frankrike i kvartsfinal. Alla andra lag i VM tror jag Sverige hade besegrat men Frankrike kommer att bli för tufft tyvärr. Sveriges enda chans som jag ser det är att man får till en fullträff i försvarsspel/målvaktsspel och att samtliga spelare levererar på max. Dessutom ska flera spelare i Frankrikes lag ha en dålig dag. Som ni hör är jag inte särskilt hoppfull men det handlar inte om avsaknad av förtroende för det svenska lagets kapacitet utan snarare en vetskap om hur otroligt bra Frankrike är. Det här med att de kan känna sig pressade av att spela inför hemmapublik köper jag inte. De är vana vid att spela med press och blir nästan alltid bättre ju längre mästerskapen varar. Oavsett hur kvartsfinalen slutar har Sverige gjort sitt bästa mästerskap sedan OS-silvret 2012.

Nåväl, spelarbetyg efter storvinsten mot Vitryssland kommer här:

Kristjan Andresson - 4
När Sverige drog ifrån i första halvlek och hade ledningen med över tio bollar hade jag önskat att Andresson gjorde fler byten på de bärande spelarna, typ Gottfridsson och Lagergren. Ett litet frågetecken sätter jag därför efter det, varför kom inte byten tidigare? Men de kom åtminstone tidigt i andra halvlek.
I övrigt riktigt bra. Tydlig i Sveriges timeout och har fått in mycket glädje och spring i benen i det här laget.

Andreas Palicka - 4
Kom in i andra halvkel och gjorde väldigt bra ifrån sig. Började halvleken med att knappt släppa in några skott och fortsatte att spela bra matchen ut.

Mikael Appelgren - 4
En riktigt bra match av Appelgren. Visserligen imponerade inte Vitryssland men Appelgren tog vad han skulle och lite till. Det känns helt öppet mellan honom och Palicka angående vem som startar mot Frankrike. För egen del föredrar jag kanske ändå Palicka eftersom han har lite vassare utkast och Sverige lär behöva kontra.

Jerry Tollbring - 3
Syntes inte så mycket som i flera andra matcher men när han fick kantläge var han som vanligt kusligt säker. Man glömmer lätt att detta bara är hans andra mästerskap som ordinarie och det första som helt given.

Emil Frend Öfors - 3
Kom in i andra halvlek när det redan var avgjort och därför svårt att betygsätta ordentligt. Men inte helt ofarlig när han kommer upp på niometer och säker i läget idag.

Niclas Ekberg - 4
Gör sitt bästa mästerskap på väldigt länge. Så säker i läget och lite mer på hugget i försvaret än han varit de senaste mästerskapen. Verkar trivas med Andresson som förbundskapten.

Mattias Zachrisson - 3
Kom in i andra halvlek när det redan var avgjort och därför svårt att betygsätta ordentligt. Spelade högernio istället för Lagergren och spelade upp sig efterhand som halvleken gick.

Andreas Nilsson - 3
Gjorde vad han skulle. Viktig eftersom han drar på sig stor bevakning vilket skapar ytor åt niometersspelarna.

Jesper Nielsen - 3
Både Nielsen och Darj hade problem i starten med Vitrysslands linjespelare men fick ordning på det efterhand. Tar mer ansvar nu och större plats (även om han gått ner i vikt) efter att Tobias Karlsson slutat i landslaget.

Fredric Pettersson - 3
Kom in i andra halvlek när det redan var avgjort och därför svårt att betygsätta ordentligt. Kämpade på bra i försvaret i andra halvlek och fick dessutom göra mål.

Max Darj - 2
Hade det rätt jobbigt i den här matchen. Blev utvisad tidigt och var lite för passiv i försvaret stundtals. Spelade dock upp sig efterhand och är viktig med sin förmåga att rycka sönder motståndarnas anfall.

Lukas Nilsson - 4
Efter matchen mot Argentina trodde jag att Lukas var tillbaka på allvar. Efter det följde några matcher då det såg tungt ut för den före detta YIF-spelaren. Hittade nu tillbaka igen efter en fin start med flera bra avslut och dessutom fina utspel till Tollbring.

Simon Jeppsson - 3
Kom in i andra halvlek när det redan var avgjort och därför svårt att betygsätta ordentligt. Syntes inte särskilt mycket när han väl fick komma in men blixtrade till ett par gånger.

Philip Stenmalm - 2
Hade lite problem bakåt i första halvlek och var lite slarvig framåt. Men en viktig lagspelare.

Jim Gottfridsson - 4
Så skönt det är att ha Gotte i laget. Ledaren i offensiven tillsammans med Lagergren och viktig med både sitt passningsspel och skytte. Sveriges viktigaste spelare så här långt i mästerskapet.

Jesper Konradsson - 3
Gjorde det väldigt bra när han kom in i andra halvlek istället för Gotte. Bra avslut, bra passningsspel och fin inställning som tog uppgiften på allvar. Perfekt som andrafiol bakom givne Gottfridsson.

Albin Lagergren - 4
Jag har börjat reta mig på de som pratar om vilken form Lagergren är i. Det handlar inte om form, det är kvalité rätt upp och ner. Otroligt bra återigen och inblandad i det mesta i Sveriges anfallsspel innan han fick vila i andra halvlek. En av VM:s bästa högernior.