uppstuds.blogg.se

Tung och onödig förlust mot Tyskland

Kategori: Handboll

Det blev en väntad förlust för Sverige mot Tyskland. Men det var en jämnare match än vad jag trodde det skulle bli. Sveriges första halvlek var briljant, till och med bättre än lagets första halvlek i premiären mot Slovenien.
Framförallt imponerade Johan Jakobsson. Jag ska erkänna att jag aldrig förstått grejen med Jakobsson och tycker kanske fortfarande att han har för många brister i sitt spel, men herrejäklar vilken halvlek han gjorde!

Andra godbitar från den första halvleken var Lukas Nilssons skytte och ihärdighet. Från att ha fått flera tuffa smällar reser han sig bara upp igen och drar dit bollen. Imponerande! Och så Mattias Anderssons dubbelräddning vid ställningen 15-11. Den gick inte av för hackor!

I den andra halvleken gjorde Tyskland vad Slovenien gjorde. Nästan i alla fall. Man gick ut med två spelare och Sveriges fyramålsledning från den första halvleken var borta efter fem minuter. Paniken i Sverige i det läget är inte kul att se. Det är heller inte kul att se förbundskaptenernas agerande. Men jag återkommer till det.

En sak som är värd att nämna kring den andra halvleken är domarnas inkonsekventa insats. När jag började skriva det här blogginlägget tänkte jag att Sverige förlorade för att Sverige inte kunde hantera Tysklands offensiva försvar -  och det är ju sant. Men trots det förlorade man endast med ett mål. Hade ett par av de domsluten som gick emot Sverige istället gått med Sverige kan ju vem som helst räkna ut att laget hade kunnat vinna. Men så är det i sport, förhoppningsvis jämnar det ut sig.

Andreas Cederholm byttes in när tyskarna bytte försvar och fick spela nästan 20 (!) minuter trots att han inte fick iväg ett enda avslut. Visst, Jakobsson är inte särskilt vass mot offensivt försvar, men inte skulle väl Cederholm fått 20 minuter när han inte lyckades med något?! Där tycker jag firma Olsson/Lindgren har mycket att förbättra. Man måste kunna ta snabba beslut i ett sådant läge.

Att Lukas Nilsson sedan byts in för att ta sista läget i matchen är väl både bra och dåligt. Det är kul att 19-åringen får så stort förtroende och även om han missar säger något mig att han bara blir starkare av det. Men nog måste där väl finnas någon annan spelare i hela truppen som kan våga ta avslut i det läget?

Och en till sak - har Markus Olsson och Mattias Zachrisson åkt hem från Polen? Förstår verkligen inte varför de inte får någon speltid alls.

Spelarbetyg följer nedan på skalan 1-5 där 1 är underkänd och 5 är världsklass.

Mattias Andersson: 3
Stod för en riktigt fin första halvlek. Varje gång Tyskland var på väg att närma sig stod Andersson ivägen. Fick det jobbigare i andra halvlek med sämre försvar och bättre tyskt spel.

Mikael Appelgren: 2
Fick stå några straffar i första halvlek och i andra fick han stå på slutet. Gjorde då flera räddningar som bidrog till att Sverige åtminstone var nära att knipa en poäng.

Niclas Ekberg: 2
Började matchen jättebra men när Tyskland bytte målvakt tappade Ekberg självförtroende och stod för ett par missar. Men ändå godkänd tack vare sin första halvlek.

Johan Jakobsson: 4
Åtta mål på nio skott säger väl allt? Johan Jakobssons bästa landskamp, helt klart. Tyvärr fick han inte bli matchhjälte, det hade han förtjänat.

Andreas Cederholm: 1
Jag gillar Cederholm och tyckte att han skulle vara startspelare efter förra matchen. Men när han kom in idag såg han ut att vara en juniorspelare. Kom inte runt sin spelare alls och såg mest rädd ut. Synd när man vet hur bra han kan vara.

Viktor Östlund: 2
Godkänd men inte mer. Gjorde en del bra saker men blev bara bollflyttare när det skulle avgöras.

Jesper Konradsson: 2
Ett par fina assist och stundtals bra och vaket försvarsspel. I den andra halvleken fick han inte mycket speltid.

Philip Stenmalm: 2
Fick inte spela framåt alls men en del i försvaret där han kom ifrån matchen med godkänt betyg.

Lukas Nilsson: 4
Fem mål och en av få som vågade fortsätta skjuta när det gick emot i den andra halvleken. Har redan fått sitt internationella genombrott. Synd att han missade sista skottet, hade varit kul om han hade blivit hjälte.

Jonas Källman: 1
Missar på tok för mycket avslut. Visst, Källman är bra i försvaret men måste höja sin effektivitet framåt.

Fredrik Petersen: 2
Bara straffen till 26-27 gör att Petersen får godkänt. Vilken kyla att lobba i det läget. I övrigt fick han inte spela mycket vilket han kanske borde fått med tanke på Källmans slarv i avsluten.

Andreas Nilsson: 2
"Stycket" är alltid härlig att se. Bra framåt men fick inte mycket utrymme. Fick spela en del bakåt och gjorde där bra ifrån sig.

Jesper Nielsen: 1
Det snackas om att Nielsen ska skriva på för PSG och att han är otroligt bra. Jag har inte sett honom i tyska ligan men Nielsen har verkligen inte imponerat de här två första matcherna i EM. Mot Tyskland slarvade han bort tre-fyra anfall i första halvlek och är inte så bra bakåt som man kan kräva av honom. Skärpning!

Tobias Karlsson: 3
Styrde försvaret med den äran och bidrog som vanligt med sin inställning.

Ola Lindgren/Staffan Olsson: 1
Det tar för lång tid för förbundskaptenerna att göra byten. De måste våga mer och ändra om mer. Att byta till 5-1-försvar kunde de gjort tio minuter tidigare. Att ta ut Cederholm kunde de gjort tio minuter tidigare. Testa Petersen, Zacke och Markus Olsson kunde de gjort minst tio minuter tidigare.