uppstuds.blogg.se

Tankar om SHE

Kategori: Handboll

Så var grundserien i SHE färdigspelad och i stora drag tycker jag att lagen placerade sig ungefär som väntat. Ingen är överraskad över att Sävehof slutade etta i serien (även om man fick kämpa lite mer för det i år) och i bottenträsket hamnade de väntade lagen. Där emellan var Lugi, Skuru och H65 med i topp fyra och VästeråsIrsta, Skövde och Kristianstad var inte riktigt nära att ta upp kampen om topplaceringar. 

Kvartsfinalerna blir alltså enligt följande:

IK Sävehof - BK Heid
Detta kan ju bara sluta på ett sätt. Sävehof har haft lätt för Heid och vann det senaste derbyt utan några som helst problem. Heid har gjort det riktigt bra som tagit sig till slutspel men här tar säsongen slut. 
3-0 i matcher till Sävehof.
 
Lugi - Kristianstad HK
Lundalaget var nära att knipa förstaplatsen och bryta Sävehofs dominans men förlusten i den näst sista omgången mot VästeråsIrsta förstörde de chanserna. Istället blev man tvåa och kunde välja mellan Kristianstad och Skövde som kvartsfinalmotståndare. Man valde Kristianstad, vilket jag tror var rätt beslut. Det finns mer slutspelsrutin i Skövde och även om Kristianstad är ett skickligt lag tror jag Lugi tar sig vidare rätt komfortabelt. 
3-0 i matcher till Lugi. 

Skuru IK - VästeråsIrsta
VästeråsIrsta har ett spännande lag och borde kunna störa Skuru i den här matchserien. Skuru har inte presterat som förväntat under säsongen så visst har VI en god chans. I slutändan tror jag dock att tabelltrean tar hem det.
3-1 i matcher till Skuru. 
 
H65 Höör - Skövde HF
Det skiljde ju inte särskilt många poäng lagen emellan i tabellen så det borde kunna bli rätt jämnt. Känslan är ändå att H65 har ett betydligt bättre lag och framförallt en bredare trupp än Skövde. Samtidigt har Skövde visat förr att man är ett skickligt slutspelslag. Här tror jag att H65:s hemmafördel blir avgörande. 
3-2 i matcher till H65. 

Och eftersom grundserien är färdigspelad tänkte jag även ta ut säsongens lag. Som vanligt är det inte särskilt lätt men så här ser mitt lag ut i alla fall.

Målvakt: Johanna Bundsen, IK Sävehof
Seriens bästa målvakt. I år igen. Jessica Ryde i H65 och Ida Nilsson i Lugi har båda gjort fina säsonger och förtjänar att nämnas men Bundsen är helt enkelt bäst. Det ska bli intressant att se hur Sävehof klarar sig utan Bundsen framöver när landslagsmålvakten blir proffs i Danmark. 

Vänstersex: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK
Egentligen kunde jag placerat skytteligavinnaren på vilken position som helst i stort sett men eftersom konkurrensen på niometer är lite väl stor klämmer jag in henne på vänstersex. Bjärrenholt har varit en av seriens bästa spelare i år och dessutom presterat var hon än fått spela. Att hon slutade etta i MEP-ligan, etta i skytteligan och tia i assistligan säger en hel del. Det "riktiga" landslaget borde närma sig för Bjärrenholt. 

Mittsex/försvar: Anna Lagerquist, Lugi
Seriens och landets bästa försvarsspelare. I en klass för sig. Mer än så behöver knappast skrivas. 

Högersex: Emma Fernis, IK Sävehof
Jag kunde likagärna placerat Fernis på högernio men där finns det en spelare som är lite vassare. Fernis har gjort en bra säsong återigen och fortsätter att ta kliv i sin utveckling. Oerhört viktig för Sävehof. 

Vänsternio: Anna Bardis, Team Eslöv 
En otroligt svår position att välja spelare på men jag tycker att framförallt tre spelare har stuckit ut: Anna Bardis, Melissa Petrén och Hannah Flodman. Anledningen till att jag väljer Bardis är att Petrén har lite bättre medspelare omkring sig och Flodman inte har jämnheten än. Såväl Petrén som Flodman har varit riktigt bra i år (och spelar alltså i samma lag nästa år!) men utan Bardis hade Eslöv inte tagit en enda poäng. Blir nog svår att behålla för EIK.

Mittnio: Cassandra Tollbring, H65 Höör
Precis som på vänsternio har många spelare levererat från mittnio under årets säsong. En normal säsong hade nog Skövdes Fatos Kücükyildiz eller Bodens Emmy Nordmark legat bra till men Cassandra Tollbrings framsteg i år har varit imponerande. Självklart ryktas Tollbring nu vara på väg till större klubbar och jag kan förstå varför. En komplett offensiv spelare. 

Högernio: Hanna Blomstrand, Lugi
Hanna Blomstrand är seriens bästa högernia och därför känns det solklart att hon får en plats i säsongens lag. Blomstrand har blivit bättre på allt och dessutom blivit given i landslaget på köpet. Det ska bli oerhört intressant att följa hennes utveckling i Danmark under de kommande åren. En annan som stuckit ut på positionen under säsongen: Martina Crhova, Kristianstad. 

Tränare: Dragan Brljevic, Lugi
Vissa kanske säger att Lugi hamnade där man tippades av många men jag tycker fortfarande att Lugi har gjort en otroligt bra säsong så här långt. Så nära man var att knäcka Sävehof i kampen om förstaplatsen var det längesedan något lag var. Att man dessutom vann enkelt på hemmaplan när lagen senast möttes säger rätt mycket det också. Den enskilt största anledningen till det är Brljevics förmåga att utveckla varje spelare och få samtliga att förstå Lugis offensiva försvarsspel till punkt och pricka. 
Bubblare: Ola Månsson, H65 och Camilla Hultgren Dahlberg, Heid. 

Nu ska det bli spännande att följa slutspelet. Och vem hamnar i final? Jag tror på Sävehof-Lugi. 

/Ola