uppstuds.blogg.se

Tankar inför semifinalerna

Kategori: Säsong 14-15

Ikväll börjar semifinalspelet i årets slutspel när IFK Kristianstad tar emot Ystads IF på hemmaplan. Damernas semifinalspel startar på söndag då Skövde HF tar emot IK Sävehof på hemmaplan och Skuru reser till Västerås för bortamatch mot VästeråsIrsta. På förhand tycker jag det skiljer rätt mycket mellan damernas och herrarnas semifinaler - hos damerna finns det två soklara favoriter i Sävehof och Skuru och på herrsidan känns det mer öppet (även om Kristianstad så klart är storfavorit mot Ystad).

 
Skövde - Sävehof

Även om det finns flera spelare som besitter stor rutin i Skövde (Grubbström och Anna-Maria Johansson för att nämna två) så var det nog inte många som tippade att de skulle slå ut Lugi i kvartsfinalspelet. Men Skövde imponerade stort under och vann den femte och avgörande matchen i Lund med 20-18. Framförallt Grubbström är i kanonslag och släppte som mest in 23 mål i den serien (vilket för övrigt kom i den första matchen). Skövde kan säkert ge Sävehof ett par tuffa matcher men självklart kommer Partillegänget ta detta i tre raka matcher, inget snack om saken. 

Tips: 3-0 till Sävehof

VästeråsIrsta - Skuru
 
Skövdes avancemang till semi var överraskande men VästeråsIrstas var ännu större enligt mig. Att man slog ut ett erkänt starkt cuplag i H65 Höör var otroligt imponerande. Visst, H65 var helt ur slag men det var fortfarande en stor prestation av tjejerna i VästeråsIrsta. Skuru då? Jodå, fjolårets finallag lär ta sig till final även i år men man har knappast haft en lätt resa. Heid stod upp bra i sina hemmamatcher under kvartsfinalspelet och det är möjligt att Västerås kommer göra detsamma. Jag tror Västerås kniper en hemmamatch men att Carin Strömberg och company blir lite för svåra.
 
Tips: 3-1 till Skuru
 
Kristianstad - Ystad

Det ska bli spännande att se om Ystad med Lukas Nilsson i spetsen kan hota guldfavoriten från nordöstra Skåne. I de tre matcherna man spelade mot varandra i grundserien lyckades Ystads stora hot endast i en av matcherna - i de två avslutande hade Kristianstad hittat formeln för hur man ska stoppa superskytten. Dock var varken Borgstedt eller Ibsen i form då och knappast några hot. Nu ser det annorlunda ut och Kristianstad kan räkna med en tuff matchserie. Det jag tror avgör till Kristianstads fördel blir hemmafavören - jag har svårt att se hur Ystad ska kunna vinna någon match i Kristianstad. Nyckeln för Ystad blir att vinna första hemmamatchen - då lär matchserien gå till fem matcher. Det tror jag man klarar av, men i den femte matchen vinner Kristianstad. Men om Ystad lyckas skaka Kristianstad i deras hemmaborg ikväll kan matchserien se helt annorlunda ut och Ystad gå till en överraskande final. 

Tips: 3-2 till Kristianstad

Alingsås - Guif

Precis som förra året blev det Alingsås mot Guif i en av semifinalerna. Precis som förra året tror jag det kommer bli tokjämnt. Alingsås är knapp favorit för mig eftersom de körde över HK Malmö och stundtals haft Champions League-tempo i benen. Man har dessutom en väldigt bred trupp och har fått ladda batterierna nu ett tag. Kanske är det också enda frågetecknet hos de regerande mästarna, har man varit utan matchträning för länge? Guif ser också starka ut men det är möjligt att man är lite slitna efter hårt matchande i Elitserien och EHF. Utan att sitta på någon statistik känns Guif som det mest hemmastarka laget av de båda - men också som det lag som är mest beroende av hemmaplan för att deras spel ska fungera fullt ut. Alingsås tar det till slut och går till final för andra året i rad. 

Tips: 3-2 till Alingsås

Mitt kvartsfinaltips var långt ifrån hundra så vi får väl se hur det går den här gången. Men det ska bli jäkligt skoj att det börjar hetta till på allvar!

/Ola