uppstuds.blogg.se

Tankar om Handbollsligan

Kategori: Handboll

För en vecka sedan skrev jag lite om SHE. Jag tippade kvartsfinalerna och tog dessutom ut årets lag. 
Därför är det dags att nu gör detsamma med Handbollsligan. 
Jag tycker att sluttabellen var rätt väntad. IFK Kristianstad vann (som vanligt) och övriga lag topp sex var inga direkta överraskningar, möjligtvis att placeringarna var lite annorlunda än vad jag trott. Redbergslid kom högre upp än väntat medan Alingsås föll genom tabellen. Utanför topp sex var det oväntat att Ystads IF slutade åtta och inte bättre, men å andra sidan tror jag att de hade hamnat några placeringar högre upp om det inte varit för alla deras skador. 
Nåväl, så här ser mitt tips av kvartsfinalerna ut:

IFK Kristianstad - Guif
Jag trodde faktiskt att IFK skulle välja Ystads IF eftersom man haft ungefär lika lätt för båda lagen och man har kortare resa till Ystad. Men det blev Guif och även om laget från Eskilstuna har en ny hemmahall och säkerligen kommer kunna störa IFK där så tror jag att IFK helt enkelt är för bra. Man har blivit bättre och bättre under säsongen och framförallt på sistone har man sett riktigt bra ut. 
3-0 i matcher till IFK Kristianstad. 

Lugi - Ystads IF
Denna kvartsfinalen, tillsammans med Redbergslid-Sävehof, är den roligaste på förhand. Derby och två lag som inte tycker om varandra - det brukar bli rätt skoj. Lugi har så klart en stor fördel men glöm inte att YIF besegrade Lugi hemma i Ystad för ett par månader sedan. Jag tror på en jämn matchserie men Lugi är ett bättre lag och har framförallt en av seriens bästa spelare i Simon Jeppsson. Just därför tar Lugi det här. 
3-1 i matcher till Lugi. 

Redbergslid - IK Sävehof
Den här matchserien känns väldigt oviss på förhand. Redbergslid må ha hamnat några placeringar före Sävehof i grundserien men det var trots allt bara fem poäng som skiljde lagen åt. 
Redbergslid har haft det tufft i slutspel de senaste åren och inte lyckats ta sig förbi kvartsfinal. Jag tror inte man gör det den här gången heller. Sävehof har fler spelare som varit med i slutspel tidigare, bland annat Per Sandström i mål, och det tror jag blir avgörande. Men jämnt och spännande blir det. 
3-2 i matcher till IK Sävehof. 

HK Malmö - Alingsås HK
De här två lagen har stött på varandra flera gånger genom åren i slutspel. När Magnus Andersson tränade HK Malmö var man på väg att skrälla och slå ut Alingsås trots att skåningarna hade massvis med skador. Alingsås gick sedan hela vägen och tog SM-guld. Året efter var HK Malmö chanslöst i kvartsfinalserien. 
Jag tror att Alingsås, trots otroligt svag form, tar hem det här. Anledningen är att man alltid höjer sig i slutspel. Förra året var vi många som undrade vad det var med Alingsås i slutet på grundserien men när slutspelet väl började körde man över allt motstånd (åtminstone till man blev överkörda av Kristianstad i finalen). 
HK Malmö saknar för många viktiga pjäser för att man ska kunna skrälla. 
3-1 i matcher till Alingsås HK. 

Och så var det dags för årets lag i grundserien. Inte helt enkelt att ta ut, men så här ser mitt lag ut. 

Målvakt: Nebojsa Simic, IFK Kristianstad
Jag kunde likagärna valt Tobias Thulin i Redbergslid (vilken vårsäsong han gjort!) eller Dan Beutler i HK Malmö. Men Nebojsa Simic har varit bäst när det gällt som mest och han kommer säkert att vara ännu bättre i slutspelet. 
Dessutom en profil som kommer att saknas i den här serien när han lämnar för Bundesliga efter säsongen. 

Vänstersex: Hampus Andersson, Ystads IF
Alfred Ehn säger ni? Tommy Atterhäll kanske? Eller varför inte Fredrik Petersen? Samtliga har varit riktigt bra i år men bäst tycker jag att Hampus Andersson har varit. Han kom fram som en supertalang för några år sedan men skador och annat har ställt till det för honom. I år han har tagit fler kliv och börjat visa vilken potential han besitter. 
Utan Anderssons mål hade YIF kanske inte ens nått slutspel. Fortsätter han så här bör han ta upp kampen med Emil Frend Öfors om platsen bakom Jerry Tollbring i landslaget. 

Mittsex/försvar: Max Darj, Alingsås HK
Ja jag vet, Darj har varit skadad mycket i år och därför inte synts så mycket som han brukar. Men säg en spelare på Darjs position som är mer betydelsefull för sitt lag. Jag kan inte komma på någon. 

Högersex: Hampus Jildenbäck, Lugi
Många ogillar Jildenbäck för hans ibland annorlunda beteende på handbollsplanen. Men sett till kvalité är ingen bättre än honom på högersex i Handbollsligan. Det förvånade mig att Jildenbäck skrev på nytt kontrakt med Lugi istället för att flytta utomlands men det tyder kanske, konstigt nog, på att intresset från andra ligor inte varit tillräckligt stort. Jildenbäck är enligt mig en komplett kantspelare som heller inte gör bort sig i försvarsspelet.
Andra på positionen som gjort det bra i år: Emil Hansson, Guif och Jim Andersson, HK Malmö. 

Vänsternio: Simon Jeppsson, Lugi
Handbollsligans bästa spelare har så klart en given plats i mitt lag. Han gjorde flest mål, flest poäng och slutade också etta i MEP-ligan. Det har varit häftigt att se Jeppssons utveckling i år och jäklar vad spännande det ska bli att se honom i Bundesliga nästa säsong. 
Man får heller inte glömma Ola Pewiks säsong i Ricoh och inte heller Lars-Möller Madsens i Karlskrona. 

Mittnio: Linus Arnesson, Redbergslid
Arnesson kan man såklart placera på vänsternio men det är rätt svårt att peta Simon Jeppsson och därför får det bli mittnio för Rik-spelaren. Ännu en komplett spelare som ofta bär Redbergslid på sina axlar. Kul för honom att han får chansen i Bundesliga nästa år. 

Högernio: Magnus Persson, Alingsås HK
Persson har varit duktig sedan han flyttade hem från Bundesliga. Kanske inte så bra som jag hade trott, men visst har han varit viktig för Alingsås. 
Konkurrensen om platsen på högernio i mitt lag har dock inte varit extremt stor. Kristian Svensson i Skövde har gjort en bra säsong och Albin Lagergren är Sveriges bästa högernia men inte visat det i serien. Det har verkligen varit sådär på den positionen tycker jag. 

Tränare: Jasmin Zuta, Redbergslid
För mig finns det ingen annan som lyckats så bra i år med små medel som Zuta gjort. Visst, han har Arnesson i laget och en skicklig målvakt i Thulin, men i övrigt är det inget superlag direkt. Trots det har Redbergslid imponerat stort i år och slutade trea i serien, klubbens bästa säsong på väldigt länge. Zuta har en förmåga att få ut max av sina spelare och på den taktiska biten har han få övermän i serien. 

------------------------------------------------------------------------------------

Och så måste jag kommentera gårdagens stora övergång eller övergångar i SHE. Cassandra Tollbring lämnar alltså H65 för Larvik och Anna Bardis från Team Eslöv ersätter. 
Att Tollbring flyttar utomlands känns inte särskilt överraskande med tanke på den säsong hon gjort. Kul för Tollbring men trist för H65 då de tappar en av SHE:s allra bästa spelare. 
Men H65 verkar inte gråta över spilld mjölk utan istället hämtar de in en annan spelare som varit en av de bästa i serien de senaste åren, Anna Bardis. Jag tror visserligen att H65 kommer att få ändra lite i sitt spel då Bardis är mindre speluppbyggare och mer skytt, men oj vad bra det kan bli. 
Tyngre då för Team Eslöv som, om de lyckas hålla sig kvar i serien, lär få det ännu tuffare nästa säsong. 

/Ola