uppstuds.blogg.se

IFK Kristianstads spets avgjorde mot YIF

Kategori: Handboll

Vilken match vi fick se! Ystads IF tog emot IFK Kristianstad i den hetaste matchen så här långt i Elitserien. Matchen bjöd egentligen på allt och slutresultatet 30-33 överraskade nog många. Definitivt mig i alla fall, tordde mer på 22-24 eller något i den stilen. Vad avgjorde då matchen?

Många pratar om att IFK Kristianstads bredd är avgörande i Elitserien. Visst, man har imponerande bredd i laget men mot YIF var det spetsen som avgjorde. Man har två bra spelare på varje position men det är Tollbring, Jamali, O'Sullivan, Cederholm och Björnsen som levererar. På linjen har IFK både Lindskog och Pettersson men ingen av de två stod för någon särskilt bra match. I andra halvlek spelade Tollbring, Jamali, O'Sullivan och Björnsen oavbrutet. Enda bytet framåt utöver linjepositionen var att Cederholm gick ut och Lagergren kom in. Och dessutom stod Leo Larsson i princip hela matchen. Simic gick visserligen in och räddade tre av fyra straffar...
Förstår resonemanget om bredden i grunden men just i den här matchen var det snarare spetsen, att IFK är lite längre fram med sitt lagbygge och med tempot från Champions League som avgörande faktor. 

Matchen annars då? Jag tar med mig ett par saker:
 
x     Kim Andersson är överlägsen när han vill. Idag var där ett par skott och passningar som det är troligtvis ingen annan spelare i världen som klarar av. 
 
x    Tyckte inte Lukas Nilsson gjorde en av sina bästa matcher men lik förbannat gör han över tio mål. Han har dessutom blivit betydligt bättre på inspel och att spela för sina lagkamrater. Kul att se! 
 
x    Iman Jamali. Herregud vad den mannen kan skjuta, där ligger både Kim och Lukas i lä. 
 
x    Albin Lagergrens inhopp i den andra halvleken ska man inte underskatta. Han tog verkligen lägena, gick starkt på genombrott och satte dessutom en straff efter att såväl Björnsen som Tollbring missat. 
 
x    Nebojsa Simic räddade alltså tre av fyra straffar. Visst, han spelar fortfarande i Elitserien som knappast är världens bästa liga, men jag kan inte komma på många målvakter i världen som är bättre på straffar än Simic.

Slutligen tror jag vinsten betydde mycket för IFK men inte så mycket som en vinst hade betytt för Ystad. IFK har självförtroendet ändå och hade nog studsat tillbaka direkt även om man hade förlorat. Däremot tror jag det var viktigt för laget att slå just YIF för att visa att man fortfarande är bäst i Sverige. Men YIF visade stundtals att man verkligen blir att räkna med. Skytte i världsklass, Bager på linjen som knappt missar ett skott och allt skickligare kantspelare. Dessutom Anders Persson i mål. Det är försvarsspelet man måste förbättra för att komma ikapp IFK.

När det gäller övriga matcher måste jag kommentera det faktum att Alingsås körde över Sävehof. Trodde faktiskt Sävehof skulle stå upp bättre men Alingsås är verkligen en maskin. 

Ikväll spelade även Skövde-Eslöv där Skövde till slut kunde vinna med 24-22. Eslöv började starkt och bortavann mot Kristianstad men har efter det förlorat två raka. Skövde fick ju storpisk senast mot H65 så vet inte vem kvällens resultat säger mest om, Eslöv eller Skövde?

/Ola
Kommentera inlägget här: