uppstuds.blogg.se

De sydskånska lagen

Kategori: Handboll

Inför årets säsong var det många som trodde att Sävehof skulle få det jobbigt. Eller kanske inte jobbigt men åtminstone jobbigare än de senaste säsongerna. Efter fem omgångar har laget vunnit fem av fem matcher och aldrig varit riktigt nära att förlora. Men hur ser det ut där bakom för de sydskånska lagen? Jag tänker på H65 Höör, Lugi och Team Eslöv. 

Av de tre var det H65 Höör med störst förväntningar på sig inför säsongen och med en så karismatisk och skicklig tränare som Niklas Harris kan vad som helst hända. Starten för H65 har varit helt okej med tre vinster på fem matcher, framförallt eftersom de två förlusterna kom borta mot förra årets finalister, Sävehof och Skuru. 
Under de första fem matcherna tycker jag ändå man har kunnat se det Harris pratat så mycket om under försäsongen, nämligen större variation i sitt spel, såväl offensivt som defensivt.
Om vi ska snacka specifika spelare tycker jag att Mikaela Mässing tagit stora kliv. Visst, hon har kunnat bomba in mål från nio meter även tidigare säsonger, men det känns som att 21-åringen blivit mer explosiv och mycket bättre på att värdera när hon ska spela bollen vidare, skjuta eller gå på genombrott. 
Cassandra Tollbring har även hon varit framstående och mittnian ligger högt upp i såväl skytteligan som assistligan. 
Även om Anna Olsson varit helt okej så här långt tycker jag ändå det syns att Jennie Linnell saknas. Detsamma gäller långtidsskadade Anna Johansson som är en viktig pjäs i båda riktningarna. Å andra sidan har nyförvärvet Caroline Friberg imponerat som ledaren i försvaret. 
H65 kan säkert nå den där finalen som Harris pratar om, men då gäller det att man blir jämnare i spelet och att man får igång fler spelare i offensiven. 

Lugi då? Tränaren Dragan Brljevic sitter verkligen på en guldgruva när det gäller talangfulla spelare. Hanna Blomstrand, Melissa Petrén, Ebba Engdahl, Sara Olofsson, Elinore Johansson, Filippa Sarenbrant och (långtidsskadade) Jenny Carlson är alla spelare som kan nå landslaget i framtiden. 
Sedan finns det ingen tvekan i mitt huvud om att herr Brljevic är helt rätt person för att utveckla dessa stortalanger och ge dem all den coaching, stöttning och kunskap han kan. 
Men pratar man om årets Lugi är det ändå svårt att bortse från Anna Lagerquist. Tillbaka från allvarlig knäskada är hon den enskilt största anledningen till att Lugi endast släppt in 87 bollar på fem matcher, 18 bollar färre än det näst starkaste försvarslaget, VästeråsIrsta. 
Fyra vinster på fem matcher är så klart en kanonstart för ett väldigt ungt lag. Samtidigt ska man inte fokusera för mycket på spelarnas ålder. Även om Hanna Blomstrand är ung har hon gjort flera säsonger i Elitserien, bara för att nämna en. 
Nu är det extremt tidigt på säsongen och det faktum att Jenny Carlson är skadad blir så klart kännbart för Lunda-laget, men min känsla just nu är att Lugi är den största utmanaren till Sävehof. 

Team Eslöv har en betydligt bredare trupp i år än förra året. Nu behöver inte allt handla om Julia Bardis även om stortalangen så klart är lagets viktigaste spelare. Team Eslövs start har ändå varit lite sämre än jag trodde den skulle vara. Problemet verkar vara detsamma som det varit i flera år, ojämnheten. Man kan spela jämnt länge borta mot Sävehof men samtidigt förlora hemma mot nykomlingen Hellton. Och i senaste omgången spelade man 23-23 borta mot Skuru. Det säger en del om vad för potential det finns i Tomas Westerlunds gäng. 
Vilka spelare har stuckit ut i "Teamet" då? 
Mest har mittsexan Märta Hedenquist imponerat. Hon känns mycket vassare i år och kombinerar styrka med att vara säker i läget. Bäste målskytt i Team Eslöv så här långt är Anna Bardis. Rätt imponerande med tanke på hennes skadehistorik. Sedan har Nathalie Wingemo varit duktig i mål, kan hon fortsätta så kan Eslöv bli ett farligt lag när det vankas slutspel.

Inför säsongen tippade jag Lugi trea, H65 fyra och Team Eslöv sexa. Efter de här första omgångarna känner jag att det var ett rimligt tips, kanske att Lugi är ännu bättre än jag trodde och att Eslöv fortfarande är lite för ojämna. I övrigt är jag rätt nöjd!

På lördag väntar för övrigt derby när Team Eslöv och H65 möts. Lugi möter i sin tur Hellton på hemmaplan. 
Ikväll ska jag på Skånederby i herrarnas elitserie. Ska bli spännande att se om HK Malmö kan ta revansch på Lugi efter förlusten i premiären. Jag håller Lugi som knapp favorit i matchen men som vanligt blir nog målvaktsmatchen avgörande. Beutler eller Bergerud?

/Ola
Kommentera inlägget här: